Zatrwian wrębny

©

©Limonium sinuatum

Opis

Rodzina: Plumbaginaceae – ołownicowate

W kraju często na opakowaniach jest używany synonim – ‚Zatrwian letni‚.

Mimo że w rejonach swego naturalnego występowania jest byliną to u nas uprawiana jako kwiat letni.

Zatrwian ma dwa rodzaje liści, odziomkowe i pędowe. Liście odziomkowe zebrane w rozety, podługowate z charakterystycznie głęboko, pierzaście klapowane. Są soczyście zielone, do 20 cm długości i szorstko owłosione. Liście pędowe niewielkich rozmiarów, całobrzegie i rzadko na pędzie rozmieszczone. Z rozety liściowej wyrastają pędy kwiatostanowe. Są sztywno wyprostowane, rozgałęzione, charakterystycznie oskrzydlone i również owłosione. Z jednej rozety liściowej wyrasta kilka pędów.

 Każde rozgałęzienie pędu zakończone jednostronnym, kłosowatym kwiatostanem ustawionym poziomo w stosunku do pędu.

 Pojedynczy kwiatek złożony jest z barwnego kielicha oraz

pięciopłatkowego niewielkiego kwiatu. Ponieważ w uprawie są przede wszystkim kolorowe mieszańce dlatego w naszym kraju nie warto zbierać nasion choć roślina je wytwarza w postaci jednonasiennej torebki.

Wygląd popularniejszych odmian można zobaczyć pod linkiem http://www.gerbera.pl/limonium.html Nasz gatunek jest jako trzeci w kolejności.

Występowanie

Obszar naturalnego występowania to basen Morza Śródziemnego.

Wysokość

Gatunek ma około 50 cm wysokości, natomiast odmiany rzadko są niższe bo w większości selekcjonowane by zbierać je jako kwiaty cięty lub do suszenia.

Termin kwitnienia

Od sierpnia do października

Kolor kwiatu

Kolor samego kwiatka jest prawie biały natomiast o wartości zdobniczej decyduje kolor kielicha. U gatunku jest on ciemno niebieski natomiast odmiany mają kolor od białego przez wiele odcieni żółci i różu i karminu po prawie granatowy.

Stanowisko

Stanowisko słoneczne jest praktycznie jedynym możliwym.

Wymagania i pielęgnacja

Roślina urośnie na prawie każdej ziemi ogrodowej. Oczywiście najładniej będzie wyglądała na głęboko uprawionej, piaszczysto-gliniastej i bogatej w wapno. Powinna dobrze utrzymywać wilgoć. W naszym kraju proces stosunkowo rzadki, ale ziemia dłużej zbyt przesuszona powoduje zamieranie zatrwianów.

 Na zdjęciu taki zamierający krzaczek rosnący w cieplejszych strefach. Przygotowując ziemię pod rozsadę warto wymieszać ją z dużą ilością kompostu. Ziemię ogrodową wzbogacimy w próchnicę, podniesiemy odczyn, ziemia wówczas łatwiej utrzyma wilgoć i będzie bogatsza w składniki odżywcze. Możemy zatem liczyć na większą ilość pędów kwiatowych z jednej rozety.

Jeśli przeznaczamy pędy na susz zbieramy w okresie gdy do kwitnienia zabierają się szczytowe, białe kwiatki.

Mrozoodporność

Roślina dość wrażliwa na niskie temperatury. Rozsadę wysadzać do gruntu, gdy minie groźba późnych przymrozków. Ważnym jest by wcześniej rozsadę zahartować.

Rozmnażanie

 Rozmnażamy tylko przez wysiew nasion. Jest ich w gramie od 300 do 400 sztuk czyli są to nasiona duże więc można wysiać od razu pojedynczo do palet z niewielkimi otworami. Pamiętajmy że do kiełkowania potrzebują całkowitej ciemności więc po przysypaniu ich ziemią warto włożyć taką paletę do ciemnego worka na śmieci i wyjąć dopiero kiedy pojawią się wschody. Nie trwa to długo bo w temperaturze 20-24 0C wschody pojawią się już po 3-5 dniach, a siewki rosną dość szybko.

Sprzedawane u nas nasiona praktycznie w całości pochodzą z południowych plantacji. Od kilku lat występuje tam choroba grzybowa objawiająca się zasychającymi plamami na liściach.

 Na zdjęciu plamy już na liściu siewki. Z tego powodu warto zaprawiać nasiona by nie zawlec sobie choroby, którą dość trudno zwalczyć. Rozsadę do gruntu wysadzamy w rozstawie 20×20 cm. Przy wysokich odmianach warto nieco zwiększyć rozstawę.

Choroby i szkodniki

Brak jakiś szczególnych skłonności i w warunkach upraw ogrodowych roślina raczej z grupy tych zdrowych.

Zastosowanie

Zatrwiany nie zmieniają koloru kielichów w czasie suszenia. To decyduje, że tak często wykorzystywana jest właśnie w tym celu.

 Zatrwiany także pięknie wyglądają jako świeże bukiety. W wazonie utrzymują świeżość do 2 tygodni. Można dla przedłużenia świeżości dodać albo gotowe mieszanki lub zwykłe pół łyżeczki cukru na litr wody. W tym wypadku bezwzględnie trzeba codziennie zmieniać wodę przycinając jednocześnie końcówki pędów.

Uwagi

Określenie gatunkowe ”sinuatum” pochodzi z łaciny i oznacza ”zatoki” lub ”uzwojenie”. Ma to odniesienie do wyglądu liści odziomkowych.

Gatunek był uprawiany już w 17 wieku i przez ówczesną medycynę wykorzystywany do leczenia między innymi czerwonki.

Przypisy


Wykorzystano zdjęcia z następujących stron:

Oskrzydlenie – http://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Limonium_sinuatum_07_ies.jpg

Siewki – http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/149595/#b

Kwiatki – http://www.treknature.com/gallery/photo266576.htm

Zasychając – http://calphotos.berkeley.edu/cgi/img_query?enlarge=0000+0000+0211+2300

Kwiatostan+pojedynczy kwiatek+oskrzydlony pęd – http://itp.lucidcentral.org/id/cutflowers/key/Cut_Flower_Exports_of_Africa/Media/Html/Fact_sheets/Limonium.htm

Za sucho – http://www.flowersinisrael.com/Limoniumsinuatum_page.htm

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: