Szarłat

 

Amaranthus

 

 

Opis

Rodzina: Amaranthaceae – szarłatowate.

Do rodziny należy około 60 gatunków występujących zarówno w strefie umiarkowanej jak i w tropikach. W naszych ogrodach najczęściej uprawiane są trzy gatunki wraz z wieloma odmianami w ramach każdego gatunku.

Amaranthus caudatus – szarłat zwisły(lisi ogon) – odmiana ‚Viridis’ o seledynowych kwiatach,

Amaranthus paniculatus – szarłat wiechowaty,

Amaranthus tricolor – szarłat trójbarwny. Na zdjęciu odmiana ‚Perfekta’

Występowanie

W stanie dzikim wspomniane gatunki już nie występują. Szarłat zwisły prawdopodobnie pochodzi z tropikalnych stref Afryki i Azji. Natomiast pochodzenie szarłatu wiechowatego nie jest znane zupełnie.

Wysokość

Przypisana do odmiany i może wynosić od 30 do 120 cm.

Termin kwitnienia

Od lipca do września.

Kolor kwiatu

Wszelkie odcienie amarantu a także prawie białe lub seledynowe.

Stanowisko

Najlepiej jak najcieplejsze i oczywiście pełne słońce.

Wymagania

Wymagania szarłatów są niezbyt duże. Najlepiej rosną na glebach lekkich lecz próchnicznych a przez to zasobnych. Odczyn gleby najlepiej od obojętnego w górę. Oczywiście najlepiej by gleby miały odpowiednią wilgotność niemniej są to rośliny dobrze zniosą krótkotrwałą suszę.

Tu trzeba dodać dla wielbicieli szarłatu trójbarwnego, że w latach chłodnych i deszczowych nigdy nie uzyskają pełnego wybarwienia liści i rośliny zamiast wyglądać tak (lub podobnie w zależności od odmiany) będą wyglądały np. tak

Rozmnażanie

Przez wysiew nasion. Nasiona są bardzo drobne – w 1 gramie jest ich 1500 sztuk. Jeśli chcemy nieco przyspieszyć kwitnienie wysiewamy na początku kwietnia do inspektu lub doniczek. Najczęściej jednak wysiewamy wprost do gruntu w połowie maja. Kiełkowanie w zależności od temperatury trwa 14 – 20 dni. Siewki przerywamy i uwzględniając cechy odmiany jaką mamy stosujemy rozstawę 50-60×30-40 cm.

Choroby i szkodniki

W naszym klimacie to żelazna roślina.

Uwagi

Jako roślina uprawna rozpowszechniona była w kraju Inków i Azteków. Współczesna nauka potwierdziła wysoką wartość odżywczą tych nasion. Warto zatem kupować chleb zawierający nasiona szarłatu występującego zwykle na etykietach pod nazwą Amarantus.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: