Goździk ogrodowy

©

©Dianthus caryophyllus

Opis

Rodzina:Caryophyllaceae – goździkowate

Na swych naturalnych stanowiskach jest byliną, Pędy ma rozgałę­zione, liście naprzeciwległe, wąskie, lancetowate, zrośnięte nasadami. Okazałe kwiaty osadzone są pojedynczo lub po kilka na wierzchołkach pędów.

W uprawie najczęściej występuje Goździk ogrodowy Szabo – D. c. semperflorens chabaud. Pierwotnie prawie wyłącznie uprawiany był na kwiat cięty, dlatego stare odmiany są dość wysokie i nierzadko sięgają 60 cm. Mają duże, przyjemnie pachnące, pełne kwia­ty, osa­dzone na szczytach pędów na ogół pojedynczo. Goździk ten ma jedną wadę – upływa sporo czasu od siewu do kwitnięcia, nie rzadko 5-6 miesięcy. W polskich warunkach klimatycznych goździki te z zasady nie zdążą z zawiązaniem i dojrzeniem nasion.

Od paru lat na rynku królują jednak odmiany mieszańcowe, które najczęściej są niższe, o zwartym pokroju i średniej wielkości kwiatach. Należą do dwóch najczęściej reprodukowanych grup odmian, a mianowicie Grupy Lillipot i Grenadin . Sprzedawane są zarówno w czystych odmianach lecz także w wielobarwnych mie­szankach. Odmiany te lepiej sprawdzają się uprawiane na rabatach, zwłaszcza te najniższe. Doskonale również wyglądają uprawiane w pojemnikach.

Występowanie

Gatunek pochodzi z Europy Południowej.

Wysokość

Grupa Szabo osiąga 50-60 cm wysokości, natomiast nowsze mieszańce zaczynają się już od 15 cm wysokości.

Termin kwitnienia

Uprawiane z siewu od lipca do jesiennych przymrozków.

Kolor kwiatu

Biały, żółty, różowy, czerwony i wszelkie ich kombinacje.

Stanowisko

Wyłącznie słoneczne. Pamiętać jedynie należy,  że goździk w okresie upałów ograniczy kwitnienie bo jest to roślina najlepiej czująca się w temperaturach wiosennych i jesiennych.

Wymagania

Wymagają gleb próchnicznych, średnio żyznych, piaszczysto-gliniastych z dużą zawartością wapnia, ciepłych. W okresie letnich upałów konieczne jest podlewanie by ograniczyć do minimum drewnienie u podstawy krzaczka.

Uprawiane w pojemnikach wymagają regularnego podlewania, ale między podlewaniami górna warstwa ziemi powinna przeschnąć. Nawozimy regularnie najlepiej co drugie podlewanie lecz połową dawki.

Rozmnażanie

W ogólnodostępnej sprzedaży w postaci nasion mamy praktycznie tylko grupę Szabo jako, że odmiany tej grupy prawie w 100 % zachowują powtarzalność cech. Najczęściej jest to mieszanka kolorów. W l g znajduje się 500 nasion. Wysiewa się je w lutym-marcu. Z uwagi na brak światła w tym czasie w momencie pojawiania się siewek trzeba im zapewnić jak najwięcej światła. Ponieważ z reguły brak na miejsca na parapetach pikujemy wielodoniczek o minimalnej średnicy otworów, ale nie mniejszej niż 4 cm. Nie przejmujmy się, że na parapecie jest chłodno tak ma być. W szklarniach rozsadę uprawia się w temperaturze około 15 -18 0C a w szklarni jest przecież zdecydowanie widniej, a jest zasada że dostosowujemy ten czynnik na który mamy wpływ. W warunkach domowych temperatura jest tym czynnikiem, który łatwiej poddać kontroli. Kiedy siewka ma 3-5 par liści uszczykujemy wierzchołek by zachęcić do krzewienia się. Przedłuża to wprawdzie oczekiwanie na kwiaty, ale kwiatów będziemy mieć więcej. Zahartowaną rozsadę wysa­dza się na miejsce stałe w połowie maja, w rozstawie nie mniejszej niż co 15 cm. I teraz musimy rozstrzygnąć czy chcemy mieć gęsto od kwiatów na rabacie czy potrzebne są nam ładne, duże kwiaty do wazonu. Jeśli to drugie jest ważniejsze konieczne jest usuwanie wszystkich bocznych pąków wyrastających z kątów liści.

Może w dużych centrach ogrodniczych dostaniemy nasiona odmian heterozyjnych (mieszańcowych). Jeśli na torebce obok nazwy odmiany jest symbol F1 to są to właśnie takie nasiona. Jeżeli potrzeba nam sporo egzemplarzy i zakup gotowych sadzonek staje się ekonomicznym problemem możemy spróbować. Postępuje się z nimi tak samo. Jedyne co je różni to fakt, że z wyprodukowanych przez nas roślin zbierzemy(jeśli zbierzemy) nasiona, które wydadzą rośliny niepodobne do cech rodziców. W takim wypadku pozostaje nam rozmnażanie wegetatywne.

Najlepszym sposobem byłoby jeden lub dwa krzaczki przeznaczyć jako tzw. matecznik. Wówczas należałoby ściąć z nich wszystkie pędy kwitnące zostawiając na roślinie 2-3 liście pod każdym ścinanym pędem. Czekamy aż wyrosną nowe pędy.  Kiedy mają około 15 cm ścinamy około 10 cm sadzonki. Powinny mieć 4-5 węzłów. Na kilka godzin wcześniej krzaczek podlewamy. Generalna zasada ścinamy od razu pakując do woreczka foliowego. W czasie pobierania i przygotowywania sadzonek jest dość wysoka temperatura, a sadzonka nie ma prawa nawet przywiędnąć.  Przy czym możemy ścinać tuż nad parą liści która zostaje na roślinie, a następnie ostrą żyletką uciąć ten kawałek pędu tak by pod węzłem zostało około 1 cm. Usuwamy dolne liście. Maczamy w ukorzeniaczu i sadzonkujemy. Jako podłoże polecam mieszaninę perlitu i odkwaszonego torfu. Przy czym perlitu ma być ¾ objętości pojemnika. Taka mieszanina gwarantuje nam odpowiednią proporcję wody i powietrza wokół korzeni, bo każdy nadmiar zostanie natychmiast odprowadzony. Innym zyskiem jest odpowiedni odczyn podłoża oraz brak patogenów jakie zawsze istnieją w standardowych podłożach. Ponieważ sadzonkujemy tylko tak by dolny węzeł był w podłożu to do ewentualnego podlewania używany zraszacza by sadzonki nam sie nie wywracały. Przy zachowaniu odpowiedniej wilgotności i temperatury podłoża około 20 0C  po 3-4 tygodniach powinny pojawić się korzenie. Jedna istotna uwaga materiał pobieramy z roślin absolutnie zdrowych. W warunkach jakie mają sadzonki grzyby, bakterie czy wirusy rozwiną się bardzo szybko i zniszczą sadzonki. Ponieważ rośliny będziemy musieli przetrzymać przez zimę to nie należy brać na sadzonki pędów, które mają już rozłożone górne liście. Jest to sygnał, że na tym pędzie rozpoczął się proces inicjacji pąka kwiatowego. Takie sadzonki po ukorzenieniu chcą od razu kwitnąć co w warunkach późnej jesieni i zimy nie jest dla rośliny wskazane. Ponieważ podłoże jakie zastosowaliśmy jest dobre do ukorzeniania, ale nie gwarantuje długiego przeżycia to po pojawieniu się korzeni przesadzamy rośliny do dobrej luźnej ziemi. W tym celu ukorzenione sadzonki wyjmujemy z doniczki i to dość luźne podłoże wystarczy leciutko zgnieść i samo się rozleci co pozwoli na łatwo rozdzielić sadzonki bez uszkadzania korzeni Najlepiej widać o co mi chodzi na tym zdjęciu http://www.gardenworldimages.com/Details.aspx?ID=97&TypeID=1&searchtype=&contributor=0&licenses=1,2&sort=REL&cdonly=False&mronly=False W zimie roślina potrzebuje temperatury około 12-15 0C, ale dużej ilości światła jako, że w tym okresie również zachodzi wzrost roślin. Myślę, że trud ukorzeniania przez sadzonki wart jest zachodu jeśli udało nam się pozyskać odmianę ciekawą, trudno dostępną na naszym rynku lub potrzebujemy dużo sadzonek i ich zakup staje się problemem.

Można również rozmnażać przez odkłady proste. O odkładach pisałam w poradniku ogrodnika na tym blogu.

Choroby i szkodniki

Goździk bywa atakowany przez wiele chorób, ale to raczej problem producentów, natomiast na rabacie lub w pojemniku najczęściej kłopot sprawia fytoftoroza objawiająca się bezprzyczynowym więdnięciem roślin . W konsekwencji rośliny zamierają. Ponieważ jest roznoszona przez grzyby przenoszone z ziemią, dlatego tak ważne jest kupowanie podłoża u sprawdzonego dostawcy. Jeśli pojawi się na rabacie to wystąpi placowo i będzie się rozprzestrzeniała. Często też pojawia się alternarioza przykład na obrazku.

 

 

Przypisy


Wykorzystano zdjęcia z następujących stron

W woreczku – http://blrplantsfirst.com/carnation.php

Grenadin – http://www.multifloragreenhouses.com/index.cfm?fuseaction=plants.plantDetail&plant_id=596

Lillipot – http://www.gartenbau-gerhards.de/fruehjahr.html

Posadzone – http://visualsunlimited.photoshelter.com/image/I0000JJ7xX2F.Vys

Sadzonki – http://ventnorpermaculture.wordpress.com/2008/07/11/propagation-or-taking-cuttings/

Szabo – http://www.plantsmans.net/fs2.htm

Alternarioza – http://www.invasive.org/browse/detail.cfm?imgnum=1525090

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: