Rezeda wonna

©

©Reseda odorata

Opis

Rodzina: Resedaceae – rezedowate

Pędy wzniesione, rozgałęzione, mające tendencję do pokładania się. Liście w dolnej części pędu niepodzielone, wyżej pierzastodzielne o jasnozielonej barwie. Na szczycie każdego pędu wyrasta kwiatostan w postaci gęstego grona. Składa się on z niepozornych, drobnych kwiatków.

  Ich budowa jest szczególna, ale z uwagi na swą wielkość w oczy rzucają się tylko czerwone pylniki. Zresztą cała roślina jest raczej niepozorna lecz uzbrojona w jedną potężną cechę zapewniającą ciągłość uprawy przez wieki. Tą cechą jest wyjątkowo przyjemna woń kwiatów.

Po zapyleniu pojawia się wydłużona torebka, zwisająca w okresie dojrzewania. Wewnątrz torebki dość drobne(800-1000 sztuk/1g) nerkowate i szarozielone nasiona.

Występowanie

Południe Europy i północno-wschodnia Afryka.

Wysokość

Od 20 do 60 cm.

Termin kwitnienia

Od połowy lipca do przymrozków.

Kolor kwiatu

Płatki korony mają barwę od białej poprzez żółtą do seledynowej. To co rzuca się w oczy to pylniki, które mogą być pomarańczowe, czerwone lub czerwonobrązowe.

Stanowisko

W zasadzie powinniśmy posadzić na stanowisku słonecznym. W dużym stopniu od ilości słońca zależy intensywność zapachu kwiatów. Im mniej słońca tym roślina wyciąga się, słabiej kwitnie, a kwiaty są mniej pachnące.

Wymagania i pielęgnacja

Roślina wbrew swej skromności w wyglądzie ma spore wymagania. Optymalną dla niej jest gleba o dużej zawartości próchnicy, ale i o wysokim odczynie. Na kwaśnych zdecydowanie słabsze kwitnienie, bo kwiatostany są wyraźnie krótsze. Kolejne wymaganie to duże zapotrzebowanie na wodę. Na piaszczystych glebach bez podlewania się nie obejdzie.

Tym którzy chcą zebrać nasiona podpowiadam. Wziąć starą pończochę i nałożyć na owocostan. Nie trzeba będzie pilnować dojrzewania. Jest to konieczne bo torebki otwierają się na szczycie, a ponieważ zwisają więc nasiona wysypują się już przy minimalnym otwarciu torebki. Można oczywiści ściąć owocostan kiedy dolne owoce są już suche ale jeszcze nie otwarte. Włożyć do papierowej torebki i położyć w przewiewnym miejscu. Nasiona wysypią się do torebki. Z tym, że wyższe owoce będą jeszcze nie dojrzałe.

Rozmnażanie

 Nasiona zachowują zdolność kiełkowania 3-4 lata. Wysiew bezpośrednio do gruntu. Można wysiewać w kilku rzutach począwszy od końca kwietnia lub wcześniej jeśli aura na to pozwoli. Można w ten sposób uzyskać kwitnące rośliny już w końcu czerwca. Siewki przerywamy zostawiając roślinki co 8-10 cm. Nie możemy wykorzystać tych wyrwanych siewek, bo roślina nie znosi przesadzania.

Możemy też uprawiać rezedę jako roślinę doniczkową. Wysiewamy wówczas jesienią. Siewek do doniczek o średnicy 20 cm wysadzamy 5-6 sztuk. Kiedy siewki podejmą wzrost przenosimy je do widnego lecz chłodnego pomieszczenia. Na wiosnę przenosimy do mieszkania. Roślina zakwitnie w końcu kwietnia lub na początku maja w zależności od przebiegu aury.

Choroby i szkodniki

Brak szczególnych skłonności.

Zastosowanie

Obsadzamy rośliną przede wszystkim miejsca gdzie często przebywamy, czyli skrzynki balkonowe, obrzeża altan, tarasów, ławeczek. Rezeda doskonale nadaje się na kwiat cięty bo długo utrzymuje świeżość.

Uwagi

Łacińska nawa rodzajowa „Reseda” pochodzi od łacińskiego słowa ‚resedare’ = łagodzić, uśmierzać, spokój. Jest to odniesienie do właściwości leczniczych jakie przypisuje się niektórym gatunkom.

 

Przypisy


Wykorzystano zdjęcia z następujących stron:

Nasiona – http://oklahomatinctoria.blogspot.com/2010/04/seed-to-skein-2010-dye-garden-project.html

Kwiatek – http://josenaturaleza.blogspot.com/2012/05/reseda-phyteuma-l-fam-resedaceae.html

Rysunki – http://www.lookfordiagnosis.com/mesh_info.php?term=Resedaceae&lang=3&therapy=1

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: