Fasolnik egipski

©

©Lablab purpureus

Lablab purpureus3

Opis

Rodzina: Fabaceae

Roślina uprawiana w topikach od niepamiętnego czasu. Pierwsze wzmianki pochodzą z 800 roku przed naszą erą. Mimo to my musimy pamiętać, że suche nasiona są trujące ze względu na wysokie stężenia cyjanogennych glukozydów i mogą być spożywane po długotrwałym gotowaniu.

Roślina ma głęboki system korzeniowy i może szukać wody nawet poniżej 2 metrów głębokości. To pozwala fasolnikowi rosnąć w swym naturalnym środowisku dość luksusowo w porze suchej. U nas daje to pnączu dużą odporność na letnią suszę. Pędy okręcające się wokół podpory są ulistnione podobnie jak fasola. Liście są zatem trzylistkowe około 15 cm długości na długich ogonkach. Fioletowe unerwienie i takiż wzór na spodzie liści powodują, że ich zieleń jest złamana fioletem.

lato-jesień

Z kątów liści na krótkich ogonkach wyrastają groniaste kwiatostany złożone z motylkowatych, pachnących kwiatów. Grona mogą mieć do 30 cm długości.

strąki Owocem jest 5-cio centymetrowej długości strąk, czerwieniejący w czasie dojrzewania. Każdy zawiera kilka dużych nasion, które mogą mieć różny kolor. Najczęściej są brązowawe.

Występowanie

mapka W tej chwili trudno ustalić prawdziwe pochodzenie rośliny. Mapka pokazuje gdzie występuje w stanie dzikim w naszym stuleciu.

Wysokość

Bardzo zależy od jakości gleby. Przeciętnie długość pędów to od 2 do 3 metrów.

Termin kwitnienia

Przy ciepłej i słonecznej pogodzie zaczyna kwitnąć w końcu czerwca i dekoracyjny jest do przymrozków.

Kolor kwiatu

Purpurowy, fioletowy lub biały. Przy białym kolorze strąki pozostają zielone.

Stanowisko

Jest to bardzo ciepłolubna roślina dlatego sadzimy ją wyłącznie w pełnym słońcu. Jeśli lato będzie typowe czyli chłodne i wilgotne roślina nie pokaże swych możliwości i będzie mało atrakcyjna.

Wymagania i pielęgnacja

Praktycznie tylko dłuższego zalania gleby nie wytrzyma. Oczywistością jest, że fasolnik naprawdę imponujący będzie na dobrych, przepuszczalnych glebach. Ma jednak niską tolerancję na zasolenie gleby. Objawia się to chlorozą liści, ograniczeniem wzrostu i w skrajnych przypadkach śmiercią rośliny. Z tego powodu nie stosujemy nawozów mineralnych, a jedynie zaprawiamy dołki dużą ilością kompostu.

Z uwagi na dużą masę wymaga solidnych podpór.

Rozmnażanie

nasiona Nasiona są duże, najczęściej 4 sztuki w 1 gramie, lecz o krótkiej długowieczności. Nie mogą zatem być przechowywane dłużej jak 2 lata.

Dla poprawy tempa wschodów moczymy na noc nasiona najlepiej w ciepłej wodzie. Wysiewamy w kwietniu po 2-3 szt do doniczek lub w maju bezpośrednie na miejsce stałe. Przy tym drugim sposobie trzeba uwzględnić temperaturę gleby. Jeśli jest zbyt chłodna mogą nie skiełkować lub skiełkować gdy gleba się ogrzeje, lecz kwitnięcie będzie bardzo późne i słabe. Przy sadzeniu kilku roślin zachowajmy odstęp około 30 cm.

Choroby i szkodniki

Może pojawić się mączniak prawdziwy. Ze szkodników to tylko ślimaki wygryzające dziury w liściach.

Zastosowanie

Do obsadzania balkonów, altan, płotów i pergoli. Po zasuszeniu strąki są doskonałym materiałem do suchych bukietów.

Uwagi

Pierwszy opis gatunku pod nazwą Dolichos lablab został opublikowany przez Karola Linneusza w 1753 roku.rysuneczek2

Przypisy


Wykorzystano zdjęcia z następujących stron:

Strąki – http://en.wikipedia.org/wiki/File:Lablabpod.jpg

Nasiona – http://en.wikipedia.org/wiki/File:Lablab_purpureus_Steve_Hurst_1.jpg

Mapka – http://www.prota4u.org/protav8.asp?h=M4&t=Lablab,purpureus&p=Lablab+purpureus

Advertisements

komentarze 4 to “Fasolnik egipski”

  1. doniczka Says:

    Witam, spotkałam się z informacją, że strąki fasolnika egipskiego są jadalne. Pani pisze, że wręcz trujące. Dobrze, że jest ten blog, bo już kombinowałam, że fioletowy fasolnik pięknie będzie wyglądał na talerzu z żółtą szparagówką… nie będę ryzykować. Pozdrawiam. doniczka

  2. Bartek Says:

    W tym roku na ogrodzeniu z siatki rosła fasola tyczna Piękny Jaś. Jakie pnącze (niekoniecznie jadalne) można uprawiać po fasoli a jakie zdecydowanie nie?


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: