Pachnotka zwyczajna

©

©Perilla frutescens

Perilla frutescens

Opis

Rodzina: Lamiaceae

Jest to roślina blisko spokrewniona z koleusem i możliwe są krzyżówki tych dwóch gatunków. W chwili obecnej jest już kilka hybryd.

Korzeń roślina ma solidny. Z szyjki korzeniowej wyrasta mocno rozgałęziony pęd.

liśćLiście ma bardzo podobne w kształcie do pokrzywy. Z uwagi na olejki eteryczne są one lekko pachnące.

kwiatostanNa każdym odgałęzieniu wyrastają pędy kwiatostanowe nie tylko na szczycie, ale również w kątach górnych liści. Kwiaty są dwuwargowe zebrane w kłosowaty kwiatostan zwany kłosem. Kwiaty nie są specjalnie ozdobne.

owocostanOwoce zawierają dużo oleju dlatego w krajach azjatyckich jest to roślina uprawna.

W ramach gatunku mamy dwie odmiany botaniczne o kędzierzawych brzegach liści.

Perilla frutescens var. crispa f. purpurea – o czerwonych liściach

Perilla frutescens var. crispa f.viridis – o zielonych liściach.

Sprzedawane nie tylko w naszym kraju nasiona, to już odmiany heterozyjne czyli mieszańce dwóch gatunków i to co uzyskano jeszcze często wielokrotnie krzyżowano. Takich mieszańców nie da się rozmnażać z własnych nasion.

przykładWystępowanie

Gatunek pochodzi z Azji począwszy od Indii przez Chiny po Japonię. Na tym terenie gatunki i odmiany botaniczne są roślinami użytkowymi. Produkuje się z nich olej.

Wysokość

Między 45 a 60 cm.

Termin kwitnienia

Jest to przeważnie lipiec, a samo kwitnienie trwa dość długo. Jeśli uprawiamy gatunek to zostawmy 2 kwiatostany na nasiona a resztę zastosowaniewytnijmy jak tylko się pojawią, bo praktycznie tak jak przy koleusie nie mają one znaczenia zdobniczego.

Kolor kwiatu

Biały lub lekko różowy.

Stanowisko

Roślinę uprawiamy w pełnym słońcu szczególnie mieszańce o barwnych liściach. Gatunek toleruje półcień ale roślina będzie wyższa i już widać będzie wyciąganie się pędów.

Wymagania i pielęgnacja

mieszaniecNajlepsze rezultaty uzyskamy na glebach przepuszczalnych, lecz dobrze utrzymujących wilgoć. Odczyn gleby od lekko kwaśnego do nawet lekko zasadowego. Roślina będzie bujniejsza jeśli będzie miała co jeść, lecz przestrzegam przed nadmiernym nawożeniem azotem. Wprawdzie uzyskamy masę liści lecz ich kolor będzie znacznie słabszy. Dlatego przy uprawie form o kolorowych liściach zaleca się używanie nawozów o zwiększonej ilości potasu. Pomaga on uzyskać maksymalnie dobrze wybarwione liście. Takimi nawozami są wszystkie jakie używamy do roślin kwitnących oraz nawóz do pomidorów. Kto ma w skrzynkach pelargonie, petunie i tym podobne, może rozrobić więcej nawozu i tym co zostanie podlewać pachnotkę.

Chcąc uzyskać gęsty żywopłot sadzimy rośliny nieco gęściej niż podaje instrukcja na opakowaniu i po posadzeniu uszczykujemy wierzchołki sadzonek. Roślina mocniej się rozkrzewi i będzie bardzo gęsta. Proszę sprawdzić na zdjęciu z kannami.

Roślina nadaje się także do uprawy w pojemniku. Tej roślinie wystarczy standardowe podłoże do kwiatów. Po 6 tygodniach zaczynamy dokarmianie roślin. By uzyskać stosunkowo niewielką roślinę musi rosnąć w pełnym słońcu. Mimo, że po zadomowieniu się roślina jest odporna na suszę, lecz traci wówczas zwartą formę. Podlewamy zatem doniczki jak tylko wierzchnia warstwa ziemi przeschnie. Ponieważ w doniczce może wystąpić okresowy brak składników lub okresowy ich nadmiar, więc proszę się nie dziwić iż dolne liście mogą żółknąć. W takim wypadku lepiej skrócić pędy. Roślina dostanie sygnał iż musi uruchomić pąki śpiące i do końca jesieni będziemy mieć zwartą, ładną kępkę.

Jeśli w naszym miejscu zamieszkania jet kłopot z dostaniem nasion ładnych mieszańców to w sierpniu wykopmy ze dwa krzaczki i przesadźmy do donicy. Ponieważ roślina nie toleruje zimna więc zaraz po ukorzenieniu się przenieśmy do mieszkania. Postawmy w jak najjaśniejszym miejscu. Nie należy martwić się jeśli przez zimę roślina trochę zbrzydnie. Braki światła robią swoje. Na wiosnę przycinamy kształtując ładną kępkę, a z tego co obcięliśmy robimy sadzonki. Jak będą miały ciepłą ziemię nie powinno być problemu z przyjęciem się. Po mrozach sadzonki wysadzamy na miejsce stałe.

Rozmnażanie

nasionasiewkiPrzy rozmnażaniu przez wysiew nasion ważne są dwa aspekty. Otóż nasiona wymagają światła do kiełkowania więc tylko wciskamy je do podłoża i pojemnik wkładamy do woreczka foliowego. Drugi aspekt to temperatura wilgotnej ziemi. Powinna być w granicach 20 0C. Jeśli będzie niżej wschody będą długo trwały i będą bardzo nierówne, co bardzo utrudnia późniejsze pikowanie.

Temperatura podłoża jest również bardzo ważna przy sporządzaniu sadzonek. Jeśli przy nasionach możemy pojemnik położyć na kaloryferze, to z sadzonkami może być pewien kłopot. Koniecznie należy używać ukorzeniacza do roślin zielnych by proces przyspieszyć.

Choroby i szkodniki

Może pojawić się mączniak prawdziwy, ale nie jest to częste zjawisko.

Zastosowanie

w doniczceJedynie na skalniaku trudno mi sobie ją wyobrazić.

Z racji swych substancji oleistych jest bardzo pożądanym elementem jako materiał na kompost. Poza tym na cięższych glebach korzenie doskonale penetrują ziemię przyczyniając się do jej napowietrzania.

Uwagi

Skąd się wzięła nazwa rodzaju to dzisiaj nie wiadomo nic pewnego, a gdybania powtarzać nie będę.

Nazwa gatunkowa ”frutescens” pochodzi z łaciny, gdzie słowo ‚frutico’ = krzewiasty.

Nazwa formy ”crispa” = falisty, kędzierzawy. Odniesienie do kędzierzawych brzegów liści.

A
A
A

Przypisy


Wykorzystano zdjęcia z następujących stron:

Siewki – http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=3885750&sid=3f031fe419bbc73e266bcdf575db8213#p3885750

Zastosowanie – http://www.gardensandplants.com/uk/plant.aspx?plant_id=2358

Nasiona – http://wisplants.uwsp.edu/scripts/links.asp?spCode=PERFRU

PF – http://www.plantplaces.com/perl/trials/ViewPlantDetails.pl?filter=plant&plant_ID=138

Przykład zastosowania – http://garden-photos-com.photoshelter.com/gallery-image/

Kwiatostan – http://www.flickr.com/photos/mingiweng/6257641360/

Mieszaniec – http://signaturegardens.blogspot.com/p/containers.html

A
A

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: